Gezondheid

CVS uitgelegd van C tot S

cvsslaap

Wat is het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)?

CVS is een verzamelnaam voor een grote hoeveelheid vage klachten waarvoor de medici geen pasklare oplossing hebben.

Onderstaand enkele typerende klachten:

 • lichte verhoging van de temperatuur (37.5 tot 38.0°C) of koude rillingenmcvss
 • een pijnlijke keel
 • pijnlijke lymfeklieren in de hals / oksels
 • algemene zwakheid
 • langdurige moeheid na een vroeger gemakkelijk uit te voeren inspanning
 • diffuse hoofdpijn
 • onverklaarbare spierpijn(en)
 • pijn die zich verplaatst van het ene naar het andere gewricht
 • geheugen- en concentratieproblemen
 • slaapstoornissen
 • moe opstaan, je nooit helemaal uitgerust voelen
 • frequent urineren
 • rusteloze benen

De meeste patiënten hebben vele klachten van het lijstje, zo niet allemaal. Een officiële oorzaak is er tot nu toe niet gevonden, maar sommige onderzoekers denken in de richting van emoties / psychologische factoren. Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag wat CVS is.

Hieronder volgen de criteria waaraan voldaan moet worden voordat de diagnose CVS gesteld kan worden.

Apathie, Luiaard, Vermoeidheid, Milt, AnahrenizmDe patiënt lijdt aan een extreme moeheid die minimaal 6 maanden aanhoudt en de patiënt belemmert om de dagelijkse taken uit te voeren zoals voorheen.

CVS is een uitsluitingsdiagnose. Als na grondig (bloed)onderzoek blijkt dat alles normaal is en er geen andere ziekten of infecties zijn, spreekt men van CVS.

Chronische vermoeidheidsklachten zijn een veel voorkomende klacht. Ze kunnen op zichzelf voorkomen, maar gaan vaak samen met andere klachten, zoals depressie, angsten, burn-out, stress en slaapproblemen.

Mechanismen zoals stress, negatief denken, angsten en emotionele problemen kosten veel energie, waardoor uitputting kan ontstaan als men niet tijdig ingrijpt.

Op hersenniveau uiten deze klachten zich vaak in een trage activiteit. Het lijkt dan of je slaperig je dagen doorbrengt. Alles is wazig om je heen, je bent er niet echt bij. Sommige zaken dringen dan ook niet goed door.

Hoe te behandelen?

Sommige artsen proberen CVS te bestrijden met antibiotica, anderen geloven in voeding of cognitieve gedragstherapie. Er zijn dokters die geloven dat hormonen een rol spelen. Vermoeidheid, burn-out en ‘bore-out’ komen steeds meer voor. Soms zonder genezingstendens. In België zijn 30.000 mensen gediagnosticeerd met CVS. In werkelijkheid zullen het er veel meer zijn, rond de 100.000.ct3

Leestip

Wil jij meer weten over CVS, dan raden wij je het boek ‘Van CVS naar stralend gezond’ van Carine Tortelboom aan.

‘Carine Tortelboom vertelt in haar boek ‘Van CVS naar stralend gezond’ hoe zij zelf CVS-patiënte werd, hoe haar ziekteproces haar veel inzichten bracht en hoe deze inzichten leidden naar genezing. Voor lotgenoten beschrijft zij dit genezingsproces in vijf stappen, met oefeningen. Hoewel de volgorde van de stappen voor iedereen anders zal zijn, is de eerste stap voor iedereen gelijk, namelijk ‘neem een beslissing’. Verder legt zij uit wat de invloedrijke factoren op genezing van CVS zijn, zoals voeding, vergeven en het verleden loslaten, en hoe de psych-k methode haar geholpen heeft. Met deze methode ruim je op een eenvoudige en snelle manier beetje bij beetje je verleden op en buig je verkeerde overtuigingen om naar wat je wel wenst. Tussen de teksten zijn wijze citaten en gedichten opgenomen. ‘Van CVS naar stralend gezond’ wil een pleidooi en een hulpmiddel zijn om anderen met CVS ook stralend gezond te laten zijn.’

(Recensie door Trix Westeneng)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *