Lifestyle

10 weetjes die je moet weten over kurk!

kurkje

Kurk is een product dat al eeuwenlang gebruikt wordt en ons nog steeds kan blijven verrassen. Hieronder vind je 10 weetjes over kurk die je gewoon versteld zullen doen staan.

1. De meeste kurk is afkomstig uit Portugal.

Portugal en een andere landen rond het middellandse zeegebied, zijn de voornaamste leveranciers van kurk in de wereld. In deze gebieden heeft men door de eeuwen heen grote kennis opgebouwd over het verbouwen, oogsten en verwerken van de kurk wat resulteert in kurkproducten van een zeer hoge kwaliteit. Het kurkleer en kurktextiel wordt er door eerlijk betaalde, professionele werknemers verwerkt tot mooie accessoires. Kinderarbeid is hierbij uitgesloten.

2. Van de bast van de kurkeik kan kurkleer, -textiel en zelfs kurkpapier gemaakt worden.

De eerste oogst van kurk vindt plaats als de boom een omtrek van Kurkeik, Alentejo, Portugal, Kurk80cm bereikt. De boom is dan zo’n 25 jaar oud. Bij de eerste oogst is het kurk nog niet fijn genoeg van structuur , deze kurk noemt men virgin cork. Pas 9 laar later levert de kurkeik de fijnere kwaliteit kurk die nodig is.

De schors wordt gestapeld en moet zes maanden in de open lucht opgeslagen worden. In deze tijd stabiliseert de kurk, waarna het gesorteerd wordt op dikte en kwaliteit.  Na deze periode worden de delen kurk gekookt en gestoomd waardoor het materiaal gezuiverd en meer flexibel wordt.

Hitte en hoge druk zorgen ervoor dat de kurk in dikke blokken wordt geperst om het daarna in dunne plakken te snijden. Deze plakken worden gepolijst en op een (afhankelijk van de toepassing) achtergrond gelijmd zodat het gebruikt kan worden als kurktextiel.

3. Kurk is een multifunctioneel product.

De eigenschappen van kurk zijn op zijn minst uniek te noemen: Het is licht in gewicht, enigszins  elastisch, niet poreus, isolerend, sterk in het dagelijks gebruik, hypoallergeen en antibacterieel, minder vatbaar voor vuur en kan op oneindig veel manieren verwerkt worden. Zo kan je van kurk onder andere tassen, accessoires, vloeren, kurken stoppen, schoenen, … maken.

4. Kurk is een duurzaam product.

Kurkeik, Kurk, Schors, Bulletin Board, Schuur SchorsKurkproducten zijn gemaakt van de schors van de kurkeik (Quercus Suber). Deze schors kan geoogst worden zonder dat de boom gekapt hoeft te worden. Producten van kurkleer gaan net zo lang mee als producten van een gemiddelde leerkwaliteit bij normaal gebruik.

Verder kunnen kurkproducten die aan het einde van hun leven komen, gerecycleerd worden. De duurzaamheid van het productieproces en de mogelijkheden voor recyclen zijn twee belangrijke redenen om voor kurk te kiezen.

Met de aanschaf van een kurkproduct levert u een bijdrage aan het behoud van een natuurlijke, zich hernieuwende bron en aan het ecologisch milieu in het Middellandse Zeegebied.

5. Kurkproducten zijn milieuvriendelijk.

Kurk, Schors, Boom, SardiniëVoor het oogsten van kurk, moeten er geen bomen gekapt worden. De kurkeik kan in 9 jaar zijn weggenomen schors
vernieuwen, waarna de volgende oogst kan gebeuren.  In het productieproces is er bijna geen afval van de grondstof, omdat men alle resten kan verwerken tot flessenkurken.

Door het gebruik van kurk worden de kurkbossen, die een belangrijk aandeel hebben in het verminderen van het CO2 gehalte, onderhouden en in stand gehouden. Verder is kurk is een super alternatief voor mensen die geen dierlijke producten willen gebruiken.

6. Kurk is ook een product van de toekomst.

Het verhaal dat wijnproducenten liever plastic kurken gebruiken omdat er een tekort aan kurk zou zijn is een wijdverbreide fabel. Professionals uit de kurkindustrie hebben bevestigd dat er voldoende kurk is om meer dan honderd jaar vooruit te kunnen. Daarbij is er een herbebossingsprogramma in Portugal waardoor de kurkbossen gemiddeld per jaar 4% in omvang toenemen.

7. Kurk verandert na verloop van tijd.

Na verloop van tijd wordt kurkhuid, net zoals leer een beetje donkerder van kleur.

8. Zo verzorg je jouw producten van kurkleer en kurktextiel.    

Kurkleer kan je in handwarm water (30°C) wassen. Je kan hierbij ook een
fijn kurktexwasmiddel of een zachte zeep gebruiken. Kurkproducten hoef je
voor gebruik niet te behandelen zoals bij leer het geval is. Ze zijn gemakkelijk te reinigen met een vochtige doek en zachte zeep. Na het wassen, droogwrijven met een droge doek en verder laten drogen. Ook een handwas in 30°C is mogelijk.

Kurktextiel/-leer kan je ook strijken, hoewel dat niet snel nodig is. Je stelt dan het strijkijzer best in op de laagste stand en moet het kurk bedekken met een vochtige doek of zijdepapier.

9. Vlekken op kurk zijn eenvoudig te verwijderen.

Kurk is van nature waterafstotend. De meeste vlekken zijn hierdoor eenvoudig te verwijderen. Vlekken van rode wijn, mayonaise, chocolade, … kan je wegkrijgen door het product zo snel mogelijk schoon te wrijven met een natte doek gedrenkt in wat vloeibare zeep.

10. Kurk is waterproof.

Kurkproducten zijn goed bestand tegen regen en andere weersinvloeden. Dit is een natuurlijke eigenschap van kurk.

Ben jij ondertussen ook een echte fan van kurk geworden? Klik hier en maak kennis met ons assortiment van kurkproducten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *